Oldal kiválasztása

Katt ide: Másodikat tized áron...

Hogyan csinálja jól? Ruha fertőtlenítés a koronavírus idején

Mostanában szinte mindenhonnan a koronavírus-járványról és annak egészségügyi, illetve gazdasági hatásáról lehet hallani. Egy ilyen pandémia olyan kérdések sorozatát veti fel, melyek fel sem merülnének egy átlagos hétköznapon. Ez a cikk abban próbál segíteni Önnek, hogy miként kell eljárnia, ha úgy véli a ruhája érintkezett fertőzött személlyel vagy bármilyen más felülettel.

Miért fontos a ruha fertőtlenítés? Itt is megél a koronavírus?

A vírus terjedésének megakadályozásának, illetve annak lelassításának a lehető legjobb módja, a szociális távolságtartás és a megfelelő fertőtlenítés. A ruha fertőtlenítés elengedhetetlen, hiszen az közvetlen kapcsolatba kerülhet olyan felületekkel, amelyeken a vírus hosszabb ideig életképes.

A vírus egy parazita, önálló életre képtelen organizmus, melynek szüksége van valamilyen élő sejtre, hogy szaporodni tudjon. Vírusonként változó, hogy mennyi ideig tud életben maradni gazdatest nélkül. Például a HIV vírus a szabad levegőn csupán néhány másodpercig életképes, azonban az újtípusú koronavírussal más a helyzet. A WHO még mindig kutatja, hogy milyen felületeken képes éledben maradni a vírus, azonban kezd az a kép kirajzolódni, hogy a keményebb felületeken életképesebb, mint a puhákon, így a ruha nem a legmegfelelőbb táptalaj a számára. De ez nem jelenti azt, hogy teljesen veszélytelen lenne.

Elengedhetetlen a ruha fertőtlenítés, na de milyen gyakran?

Ruha fertőtlenítés

A ruha fertőtlenítés minden olyan alkalommal célszerű, amikor fertőzött felülettel érintkezhetett ezzel is elejét véve az esetleges terjedés kialakulásának. Ez azt jelenti, hogy a „kinti” ruhákat hazaérkezés után vegye le, és gondoskodjon a tisztaságáról, de a kizárólag otthon viselt ruhadarabokat nem kell naponta fertőtleníteni. 

Ha a ruha fertőtlenítés azonnal nem megoldható, akkor érdemes a szennyest szorosan lezárt műanyagzsákokban tárolni a következő mosásig.

Az olyan ruhadarabokat, amelyeket csak otthon használ, vagy amelyek nem kerülnek kapcsolatba közvetlenül a vírussal, érdemes heti egyszer fertőtleníteni, ezzel minimalizálni tudja annak az esélyét, hogy más ruhadarabokra és egyéb felületekre is átterjedjen a vírus.

Mikor kell fertőtleníteni a ruhákat? Csak ha vásárolni vagy munkába megyünk és, másokkal érintkezünk? Mi a helyzet azzal, amikor kimegy valaki a saját kertjébe?

A kijárási korlátozás értelmében minden személyes kapcsolatot a lehető legminimálisabbra kell redukálni, azonban a mindennapi szükségletek kielégítése a jelen helyzetben sem kerülhető el. A nap végén vagy folyamán Önnek csupán azokat a ruhadarabokat kell fertőtleníteni, amelyeket olyan helyeket viselt, ahol potenciálisan megfertőződhetett, ilyen például a tömegközlekedés illetve a munkahely. Ha vásárlás közben a ruhája érintkezett más felületekkel, akkor célszerű a ruha fertőtlenítés – egyébként nem szükséges.

Ha Ön csak a saját kertjébe ment ki, akkor sincs veszély. Fontos, hogy itt is a józan ész szabálya szerint járjon el és kerülje a felesleges víz- illetve mosószer használatát, ezzel is kímélve környezetünket. Ha úgy ítéli meg, hogy a napja során jár olyan helyeken, ahol kapcsolatba kerülhetett fertőzött személlyel vagy felülettel, akkor habozás nélkül, azonnal fertőtlenítse a ruháját, ellenkező esetben azonban ez felesleges.

Mindenre vonatkozik a ruha fertőtlenítés? A kabát alatti pólóra, a zoknira, a fehérneműkre is ?

Mit kell fertőtleníteni?

Nem célszerű minden olyan ruhát fertőtleníteni, amelyet aznap hordott. A cikk elején már említettük, hogy a vírus inkább a keményebb felületeken él meg tovább, mint például a fémen. Ha mindenképpen a ruháját szeretné fertőtleníteni, akkor ajánlatos, ha csak azokkal jár el így, melyek ténylegesen fizikai érintkezésben voltak fertőzött személlyel vagy potenciálisan fertőzött felülettel. Így tehát a kabát alatti póló, a zokni és a fehérnemű fertőtlenítése nem elsődleges prioritás.

A kabát fertőtlenítése okozhat némi fejtörést, hiszen nem mindenkinek van annyi kabátja, hogy minden nap újat lehessen viselni. Azonban a fertőtlenítés alternatívája lehet az is, hogy ha a kabátot kiakasztja az udvarra vagy az erkélyre néhány órára, a napsütés (no meg az idő) ugyanis megöli a vírusokat. Ezek hiányában az is elegendő, ha az előszobában hagyja a kabátot, és nem nyúl hozzá senki – ilyenkor viszont gondoskodjon a megfelelő szellőztetésről.

Nem elegendő csak kimosni a ruhákat?

A frissen mosott ruhák illata azt az illúziót keltheti, hogy azok vírusmentesek, de sajnos most nem elég a jól megszokott mosási programok használata. A legbiztonságosabb megoldás az lenne, ha mindent 90°C-on lehetne mosni, azonban nem minden ruhanemű viseli el ezt a magas hőfokot. Ebből adódóan mindig az adott ruha anyagához mérten kell kiválasztani a legmagasabb hőfokot. Az olyan ruhák viselését, amelyek mosása különleges odafigyelést, alacsony hőfokot igényel, lehetőség szerint most kerüljük.

Általánosságban elmondható, hogy az újtípusú koronavírus meglehetősen érzékeny a környezetére, így a 60°C-on való mosás elegendő ahhoz, hogy a vírus elveszítse a megbetegítő képességét. Továbbá ebben az időszakban célszerűbb jobb minőségű mosószereket használni, illetve kevésbé kényes ruhadarabok esetében a mosószer mellett egy-két deci háztartási, 20%-os, ecetet is tölthet mosógépe adagolónyílásába.

Mi a helyzet a vasalással? A közel 100 fokot is túlélheti a vírus?

A vírus környezetére való érzékenysége miatt igen valószínűtlen, hogy a 60°C-os mosást követően életben maradjon. Azonban ha biztosra akar menni abban, hogy minden kórokozót eltávolítson, akkor tanácsos a mosás után ki is vasalni az adott ruhát. 

Itt is szükséges nyomatékosítani azt, hogy nézze meg a címkét és tényleg csak olyan ruhát vasaljon, amelyet lehet! Megfontolandó a gőzölés is, és ha a vízbe csepegtet valamilyen illóolajat, akkor ruhája nem csak kórokozómentes, hanem még jó illatú is lesz.

Hogyan fertőtlenítsük a kiegészítőket?

Itt is az a legfontosabb szabály, hogy csakis azokat a kiegészítőket fertőtlenítsük, amelyek anyaga nem kényes, és bírja a nem megszokott tisztítási módokat. Célszerű ebben az esetben is az, ha a finomabb anyagú kiegészítők hordását egy időre mellőzi, és azokat csak a vírus elvonulása után viseli újra.

A kiegészítők fertőtlenítése nem tér el az egyéb ruházat fertőtlenítésétől. Itt is a magasabb hőfok, a hosszabb mosási idő, a márkásabb mosószer illetve esetenként az ecet lehet a célravezető. De a legjobb megoldás, ha ebben az időszakban semmilyen kiegészítőt nem visel, hiszen ezzel minimalizálni tudja azoknak a felületeknek a számát, amelyeken a vírus megtapadhat.

Mi van akkor, ha koronavírusos valaki, akivel együtt élünk? Hogyan kell fertőtleníteni az ő ruháit?

Ebben az esetben a legfontosabb, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzünk a fertőzött ruháival. Célszerű a beteg szennyes ruháit külön, légmentesen lezárt műanyag zacskóban tárolni, és azokat külön adagban mosni. A mosási hőfok és idő tekintetében a fentebb említett ajánlásokat célszerű követni, a 60%-os mosás itt is elegendő. Mivel a beteg valószínűleg úgyis ágyban, de legalábbis otthon van egész nap, megoldható, hogy olyan ruhákat viseljen, amiknek nem árt a 60-90%-os mosás.

A vírus lefolyása az esetek többségében enyhe, és ha Ön olyasvalakivel él együtt, akiről bizonyítottan tudja, hogy fertőzött, akkor meglehetősen nagy a valószínűsége annak, hogy az egész háztartás már megfertőződött. Ebben az esetben is magasabb hőfokkal és hosszabb mosási idővel dolgozzon, hiszen még nem nagyon ismert, hogy a vírus mennyire képes a felülfertőzésre.

Gyakran Ismételt kérdések

Megél-e a koronavírus a ruhákon?

Meg, de jelentősen rövidebb ideig, mint más felületen.

Hogyan kell fertőtleníteni a ruhákat? 

Magasabb hőfokon, minimum 60°C-on mosson, hosszabb mosási idővel és garantáltan jó minőségű mosószerrel a fertőtlenítés érdekében. Kevésbé kényes ruhákhoz ecetet is önthet.

Hogyan kell fertőtleníteni egy koronavírusos beteg ruháit?

A még tünetmentesek ruháitól elkülönítve kell tárolni és mosni, de nem igényel komolyabb fertőtlenítést mint a többiek ruhái.


Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0